lauantai 24. syyskuuta 2011

Laumanlisäystä ja ylihuolehtiva omistaja

Eilen lähdettiin hakemaan Saijalta siamesepoikaa. Sain pidettyä innostukseni melkein loppuun asti kurissa, mutta iltapäivällä aloin intoilla ja sain taas miehen hermoraunioksi.
Noh, boksi napattiin mukaan ja lähdettiin heti kun mies pääsi kotiin. Aikaisemmin jo huokaisin helpotuksesta, että nyt on tietty vauva varattu eikä tarvitse valita. Mies ilmoitti heti kättelyssä että kahta rottaa ei missään nimessä tule, kun kerroin että vauvan velikin on vielä vapaana ja kotia vailla.
Saijalla juteltiin kaikkea mahdollista rotista maan ja taivaan välillä veljesten juostessa sohvalla, ja oli kiva huomata että rauhoituin aika paljon kun sai kuulla kokeneelta rottaihmiseltä ratkaisuja ongelmiin. Eli kaikesta ei todella tarvitse olla niin huolissaan (mutta vähän olen silti, taidan potea jotain "huono-omistaja-syndroomaa". Ylihuolehtiva olen ollut aina, mutta Fidelin kuoleman jälkeen aloin syyttämään itseäni ja pelkäämään että hoidan rottia väärin ja tapatan vielä kaikki).
Saija ilmoitti molempien poikien olevan vapaina ja vaikka toisen olimme varanneet saisimme valita kumman vaan. Sk pojan olin varannut, ja vaikka väitin etten rexeistä tykkää, oli veli aivan mahdottoman suloinen kikkurapää. Yritä siinä sitten valita kahdesta supersöpöstä vauvasta omaa.
Mies oli väsynyt ja nälkäinen, ja kun pähkäilin valintani kanssa (ja vähän väliä Saijan kanssa ehdoteltiin että jos molemmat tulisivat mukaan) miehellä taisi mennä hermo. Niinpä lopulta boksiin suuntasivat molemmat vauvat, sk poika tuli sijoitukseen <3 Eikä mieskään jälkikäteen ole mitään nurissut. Eli lauma kasvoi kahdella rotalla!
Saijalta sain neuvojen lisäksi mukaan ruokaa, pähkinöitä ja Rapinalehden (ja tietenkin siellä oli juttua rottien sairauksista kuten Megacolon:ista, ja heti luettuani lehden rupesin tunnustelemaan rottien vatsoja) ja tietenkin mukaan tuli vauvojen paperit.
Aika vierähti kuin siivillä ja lopulta lähdimme kotia kohti boksissa KAKSI vauvaa, en vieläkään voi uskoa että mies todella antoi periksi.
Saijan kanssa oli juttua rottien lämpöhalvauksista, ja koko kotimatkan panikoin että onkohan rotilla liian kuuma ja yritin tunnustella boksin lämpötilaa!
Kotiin päästiin ja molemmat rotat olivat edelleen hengissä.


Vauvat ovat kotiutuneet pieneen häkkiin kahdestaan ja pääsivät tänään sohvalle ihmettelemään. Ja energiaa riittää. Saijan sanoja lainatakseni, sk poika on "ihan pimee", eli aivan hullu tättähäärä. Rex poika on vähän rauhallisempi ja aavistuksen rohkeampi. Sk poika (Zaya`s Gulnar Irontoe) sai nimekseen Hugo, mutta rex pojalle (Zaya`s Gigas Expii) ei ole nimeä vielä keksitty.


Muutaman kuvan sain pojista otettua, mutta kuvat eivät oikein onnistuneet.



Rexpoika


Hugo





 Vielä kun oppisi rauhoittumaan ja olemaan stressaamatta kaikesta, rottien omistaminenkin helpottuisi kun lopettaisi iltaisin sängyssä pyörimisen ja kauhukuvien maalailun.

7 kommenttia:

  1. Voi, ihania! :D mulla on kolme tyttörottaa ja just ostettiin niille critter nation double, ajattelin ehkä jossain vaiheessa ottaa pari lisää :) oon ite ihan samanlainen ylihuolehtija :D onko sulla mitään vinkkejä miten uudet tulokkaat tulee parhaiten toimeen vanhojen kanssa?

    VastaaPoista
  2. Itse olen aina tehnyt tutustuttamisen pitemmän kaavan kautta ja kasvattaja suositteli samaa. Eli olen pitänyt aluksi pieniä eri häkissä, ja antanut jossain vaiheessa pienten häkistä isommille pyyhkeen haisteltavaksi. Pari päivää vaihdellut pyyhkeitä ja sitten ottanut vauvat ja yhden isommista uroksista pienelle rajatulle alueelle juoksemaan. Jos kaikki sujuu hyvin, otan uroksia yksi kerrallaan tutustumaan kunnes koko lauma voi juosta huoletta. Tätä olen jatkanut pari päivää, lisäksi päästänyt pienet isoon häkkiin tutkimaan sillä aikaa kun muu lauma juoksee. Sitten kun kaikki näyttää sujuvan hyvin, olen laittanut kaikki samaan juuri pestyyn häkkiin ja vahtinut vieressä. Riippuen siitä miten porukka tulee toimeen, olen joko jättänyt pienet heti häkkiin, tai ottanut ne yöksi omaan häkkiinsä ja pitänyt niitä samassa häkissä vain kun pystyn tarkkailemaan :) Olen kuullut että naaraiden totuttaminen vie enemmän aikaa ja on jossain määrin haastavampaa, mutta varmasti tottuvat toisiinsa ajan kanssa :)

    VastaaPoista
  3. Okei, kiitos neuvosta :)

    VastaaPoista
  4. Onnea laumanlisäyksestä. :) Minulle kun tuli nuo uudet junnupojat (ja likatkin, ei sen puoleen) niin olen vain heittänyt ne lauman jatkoksi. Viikon siellä voidaan pientä huudattaa, mutta eipä ketään ole tapettu eikä vertakaan ole yhdeltäkään vuodatettu.

    Yksi hyvä keino on kanssa se, että heittää pienen pienempään häkkiin ja seuraavana päivänä laittaa laumasta sellaisen jonka tietää tulevan uusienkin kanssa toimeen, ja sitten seuraavana päivänä lisää sinne toisen ja niin eespäin kunnes kaikki on siellä, sen jälkeen pesee häkin ja puhtaat kamppeet sisään ja lauma häkkiin.

    VastaaPoista
  5. Totutustapoja on tosiaan monia. Meillä koko likkalauma on monesti laitettu yhdessä pienempään puolueettomaan häkkiin, ja siitä parin päivän päästä putsattuun isoon häkkiin. Vanhan laumanjohtajan aikana junnut tuli välillä lisättyä vain suoraan häkkiinkin.

    Urosten kanssa kaikki on meillä nostettu sohvalle juoksemaan, ja siitä sitten yhdessä putsattuun häkkiin, jos sohvalla mennään nätisti.

    VastaaPoista
  6. Minä en ole kyllä koskaan antanut ketään huudattaa viikkoa vaan olen mennyt pidemmän kaavan kautta. En kestä sitä kun häkissä pieni rääkyy, on paniikissa eikä uskalla liikkua normaalisti. Enkä missään nimessä halua ottaa sitä riskiä, että on nirri pois, näinkin on tiedettävästi joillakin tapahtunut, itselläni ei koskaan. Olen myös huomannut, että jos pientä höykytetään todella paljon, se ottaa mallia ja antaa samalla tavalla seuraavalle tulijalle.

    Tuo Suskin käyttämä tapa on myös hyvä. Viimeksi kun itselläni oli vaikea yhdistäminen kilon painoisen uroksen ja luovutusikäisen 100g painavan kanssa niin pistin ne dunaan, josta aikuinen uros hämmentyi. Reviirin pienentäminen siis auttoi, normaalissa häkissä yhdistäminen oli mahdotonta vaikka soffalla kaikki menikin hyvin.

    Ja tuota Lumikin tapaa laittaa pikkuhiljaa helpoimmasta aloittaen eli lisätään vanha porukka yksitellen uuden tulokkaan kanssa, tuota menetelmää käytän naaraiden kanssa useinkin ja se toimii hyvin.

    Mutta tosiaan totutustapoja on monia, ja omistaja tuntee varmasti parhaiten omat rottansa ja mikä tapa on hänen tilanteessaan paras vaihtoehto.

    Onnea Eevalle yhdistämiseen, kaikki menee varmasti hyvin!

    VastaaPoista
  7. Siis tuo viikon huudattaminen ei täällä ole sellaista jatkuvaa huudattamista, vaan lähinnä sellaista älä hypi nenälle-tyyppistä vinguttamista. Pieni löytyy nimittäin yleensä jo seuraavana aamuna isompien kyljestä nukkumassa. Tai vähintäänkin sitä seuraavana. Ja riippuen tyypistä (*köhköhCharonköhköh*) sitä huutamista/vinkumista/piippaamista voi tulla jo siitä kun isompi katsoo hiukan tiukemmin. Ja sitten on sellaiset jotka vinkuu isoinakin heti kun asia ei ole niiden mieleen...

    VastaaPoista