torstai 29. maaliskuuta 2012

Juoksutusongelmia ja kutisevia rottia

Vaikka viime postauksessa sanoinkin, että isot pojat ja Carlos viilettävät menemään, eivät ne silti ole vielä täysin kotiutuneet. Pedro ja Pablo tulevat kyllä häkistä ulos, mutta ovat silti edelleen hyvin varovaisia ja pienenkin äänen kuullessaan ryntäävät takaisin häkkiin.
Pedro ei tullut tänäänkään häkistä ulos kuin hetkeksi.
Carloskin oli todella peloissaan, vaikka edellispäivänä se tutki jo pesuhuoneenkin kun ovi oli jäänyt raolleen.


Ennen tänne muuttoamme asuin remontin vuoksi rottien kanssa vanhempieni luona pari viikkoa. Siellä pienet ja isot pojat tutkivat joka nurkan huoneestani jo melkein ensimmäisenä päivänä. Jopa Hugo ja Osmokin laskeutuivat sängyltä lattialle tutkimaan. Pablokin näytti, että papparainenkin osaa vielä kiivetä - se kiipesi tuolin selkänojan sarjoja pitkin ikkunalaudalle.

Täällä kuitenkin rotat ovat todellisia jänishousuja. Epäilen vahvasti, että se johtuu kissan hajusta. Vanhempieni luona haisi koira, mutta pojat ovat jo tottuneet koiran hajuun vaatteissani ja onhan koirani välillä käynyt kyläilemässäkin luonamme.

Olisko jotain vinkkejä jolla pojat saisi uskaltautumaan ulos häkistä paremmin? Liikunnan puute ei tee kellekkään hyvää, ja varsinkin pienet ovat alkaneet lihoa :S


Lisäksi pojat ovat kutisseet jo pitkään, ruoan vaihdoksesta asti. Vaihdoimme pelletin takaisin siemenseokseen, mutta kutina jatkui. Mitään loisia ei näkynyt, mutta rottien ihot olivat aika kuivia, joten ajattelin sen johtuvan liian kuivasta huoneilmasta. Kosteuden lisääminenkään ei auttanut, joten loishäädin pojat varmuuden vuoksi. Kutina jatkuu edelleen.
Carloksella on paljon rupia ylävartalossa, olen laittanut niihin Aloevera-geeliä ja alkavat parantua, mutta tuntuu, että niitä tulee vain koko ajan lisää. Muilla on muutama pieni rupi siellä täällä, mutta kutisevat myöskin paljon. Pesin pojat ihoa rauhoittavalla shampoolla, mutta se ei tuntunut paljoa auttavan. Rapsuttavat pääsääntöisesti kuonoa, kaulaa ja etutassuja.
Ruokavalio on nyt ollut pelkkää tuttua siemenseosta ja tuoreita ja tuttuja vihanneksia, eli ei mitään proteiinipitoista tai outoa ruokaa.


Osaisiko joku neuvoa, mistä kutina saattaisi johtua? Pitäisikö pojat kiikuttaa eläinlääkäriin, jos niillä on jokin loinen johon Frontline ei tehoa? 
Yksi iso plussa tässä asunnossa on se, että eläinlääkäri on yhden korttelin päässä =)














Seuraavaan postaukseen lupaan laittaa kuvia kunhan niitä ehtii ensin ottamaan!

4 kommenttia:

  1. Ensimmäisenä mieleen tulisi, että kissan hajua voisi pestä tai yrittää peittää. Eli parhain mahdollinen tilanne olisi jos rotilla olisi "oma" huone. Tai sitten ns. siedättäminen. Omat rotatkin ihmettelivät kauan koiran hajua, kun useasti tutun koira oli hoidossa. Pienillä käväisemisillä alkoivat tottua, mutta tietenkin vaikeampaa kissojen kanssa, koska rotat stressaavat ja tietty ihan luonnollisia vihollisia. Vaikea tilanne kyllä :/

    VastaaPoista
  2. Oon kuurannut koko asunnon melkeinpä lattiasta kattoon, jotta mies ei saisi hilseestä sun muusta allergiaoireita, mutta ei se siivous taida poistaa kissan hajua kokonaan, varsinkaan rotan nenältä. Meillä ei ole mahdollista että rotilla olisi oma huone käytössä (iso vaatehuone olisi, mutta ovea pitäisi pitää auki tai vaihtaa tilalle verrko, ja vaatehuoneeseen on käynti makuuhuoneen kautta, ja allergeenit pääsisivät leviämään makuuhuoneeseen, joten se ei miehen allergian vuoksi onnistu). Toivotaan vaan että poitsut tajuaisivat ettei haju tarkoita vaaraa ja alkaisivat pikkuhiljaa kotiutua :)

    VastaaPoista
  3. Syökö miehesi mitään allergialääkettä? Mulla on sama ongelma kun avokki on allerginen, mutta oireet pysyy hyvin kurissa allergialääkkeellä ja nenäsumutteella. En kyllä tiedä tehoaako ne noin pahaan allergiaan :/

    Tuo kutinaongelma kuulosta samanlaiselta mikä meidän kahdella hiirellä oli, toisella se lähti kun annettiin pari kertaa Stronghold-loishäätö, toiselta ei ole vieläkään lähtenyt vaikka annettiin ivermektiini pistoksena lisäksi. Kannattaa käyttää eläinlääkärissä kun ne voi rapsuttaa ihosta näytteen ja katsoa mikroskoopilla onko siinä joku loinen. Meillä kyllä ei näkynyt mutta lääkäri epäili silti ettei se voinut johtua kuin loiseta. En sitten tiedä miksi toinen hiiri ei ole vieläkään parantunut. :(

    Toivottavasti rottasten kutinan syy selviää!

    VastaaPoista
  4. Syö kyllä, mutta joutuu syömään päivittäin ja välillä jopa suositusten yli. Nyt on kuitenkin vähän helpottanut kun rotat eivät ole päässeet sohvalle tai olohuoneeseen mylläämään.

    Tuo kutina on miehen mielestä vähentynyt (voi hyvinkin pitää paikkaansa, itse kun olen ylihuolissani rotista ja kuvittelen paljon asioita :D), joten seurataan ainakin viikon verran vielä mihin suuntaan menee. Jos kutina ei selvästi vähene tai pahenee, sitten samantien lääkäriin! :S

    Aika oudolta kuulostaa hiirulaisen kutina, jos ei johdu loisista, eikä eläinlääkärikään tiedä mistä sitten :S Toivon mukaan pikkuinen parantuisi!

    VastaaPoista